2020-12-09 08:03:00• hírek • Bede Emőke

Airbnb járvány idején: tilos a buli, kötelező az alapos takarítás

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Tavaly ilyenkor talán már sokan azt tervezgették, hova mennek 2020 nyarán üdülni, pihenni, világot látni, a koronavírus-járvány azonban e terveket alaposan keresztül húzta. A turisták nagy része a betegség, az érvényben levő korlátozások vagy épp a váratlan pénzügyi nehézségek által elbátortalanítva inkább úgy döntött, idén lemond a várva várt nyaralásról.

A pandémia okozta helyzethez pedig az olyan szolgáltatásoknak is alkalmazkodniuk kellett, mint például az Airbnb, mely a világjárók egyik kedvenc internetes szállásközvetítő platformjának számít. A jelenlegi járványügyi helyzetben az Airbnb azt tartja a legjobb megoldásnak, hogy minden foglalásnál megtiltja a partik szervezését, és a 16 fősnél nagyobb befogadóképességű ingatlanokat is legfeljebb csak 16 ember bérelheti ki egyszerre. Azok a vendégek, akik megszegik a szabályokat, arra is számíthatnak, hogy az Airbnb kitilthatja őket a rendszeréből, és akár jogi útra is terelheti az ügyüket – írták egy augusztusi közleményükben, melyre a szilveszter közeledtével újra felhívták a figyelmet.


Természetesen a szigorú szabályok nem csak a szállásfoglalókra, hanem a szállásadókra is vonatkoznak, mi több, számukra egy ötlépcsős higiéniai protokollt is összeállítottak, melyet minden távozó vendég után gyakorlatba kell ültetni. A szigorítások ellenére az Airbnb-sek közössége továbbra is aktív: a járványtól függetlenül még mindig rengeteg szoba, garzon, szuterén- vagy stúdiólakás közül válogathatunk, de a tehetősebbek katalógusba illő penthouse-ok közül is szemezgethetnek szerte a nagyvilágban.


Egy gyors, december 31-re érvényes keresést lefuttatva kiderült, hogy a kifejezetten a rövid távú, akár egy éjszakás foglalások köré épült platformon még mindig találhatók szatmári szállások is, igaz jóval kisebb számban, mint a közeli Nagybányán vagy Nagyváradon. A hirdetések között böngészve elmondható, hogy a szállásként felkínált ingatlanok szinte teljes egésze a Szamos jobb oldalán elterülő városrészen, a központhoz közel található, felszereltségüknek és megjelenésüknek köszönhetően pedig úgy az üzleti, mint a turisztikai céllal városunkba érkezőknek is maradéktalanul megfelelhetnek.


Az alapvető kellékek (törölköző, ágynemű, szappan, WC-papír) mellett mindenhol garantált a meleg víz, a fűtés és az ingyenes Wi-Fi is, viszont légkondicionáló berendezéssel már nem mindegyik lakás rendelkezik, füst- és szén-monoxid érzékelővel pedig szinte egyetlen esetben sem találkozhatunk. Az ingatlanok közti különbségekből adódóan az árak között akár 2-300 lejes különbséget is tapasztalhatunk, viszont az egyértelműen látszik, hogy a jelenleg szállásként kínált apartmanok átlagban 170-180 lej körüli összegért foglalhatók két főre, egy éjszakára.


Ígéretéhez híven az Airbnb jól látható helyen hívja fel a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet miatt a bulik és népesebb összejövetelek szervezése szigorúan tilos, ugyanakkor a legtöbb hirdetésnél már az is fel van tüntetve, hogy a szállásadó vállalja a higiéniai protokollban foglalt kötelezettségeket, tehát minden valószínűség szerint egy vírusmentes lakásban hajthatjuk álomra a fejünket.



Ha már szálláskeresés és -foglalás, természetesen benéztünk a legnagyobb apróhirdetési oldalra is, mely a hosszú távú albérletek mellett olyan lakásokat is feldob, melyeket egy-két napra vagy pár kellemes órára is ki lehet bérelni. „Frissen mosott, vasalt, fertőtlenített kendőkkel, tusfürdővel és folyékony szappannal, stb. állunk rendelkezésére annak érdekében, hogy egy diszkrét, intim, és kellemesen pihentető élményben legyen része. Az irányár 150 lej, viszont a vendégek számának és az itt töltött időnek függvényében az összeg alkudható” – olvashatjuk egy 42 négyzetméteres, mérsékelten elegáns lakás nem túl diszkrét hirdetésében. Egy másik, hasonló apartmant bemutató hirdetésben pedig nem a felszereltség az, ami megütötte a szemünket, hanem a díjszabás. Egy éjszaka 140 lejbe kerül az egyebek mellett méretes franciaágyakkal felszerelt lakásban, mely ugyanakkor akár egy 2-3 órás "kikapcsolódásra" is elérhető, melyért potom 90 lejt kell kicsengetnie a diszkrécióra vágyó személyeknek. Alkudni csak akkor lehet, ha az ember 3 napnál tovább tervez maradni.


Tehát koronavírus ide vagy oda, úgy tűnik, az ilyen jellegű szolgáltatásokra továbbra is van igény. Azt azonban jó tudni, hogy néhány ingatlan több szállásfoglalással foglalkozó oldalon is szerepelhet, s gyakran a hirdetések között díjszabási különbség is van. Amennyiben tehát nem csak az számít a döntéshozatalban, hogy tartozik-e a lakáshoz menekülésre alkalmas eresz vagy sem, hanem az is, hogy mennyit kell kifizetnünk egy éjszakáért, akkor érdemes több platformon is körülnézni, hiszen néhány plusz kattintással könnyedén megtakaríthatunk néhány lejt, melynek egy-egy átutazás vagy kiruccanás során biztosan akadna jobb helye is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: